Το "Milky Way” είναι μια πολύ καλή σειρά. Δεν είναι καν σειρά, εμένα κυρίως μού φαίνονται σαν μονοώρες ταινίες που σεναριακά συνδέονται με μία πλοκή για να εξελίσσεται η ιστορία. Και να ξεκινήσουμε από αυτό λοιπόν...
Ο Βασίλης Κεκάτος, ένα παιδί ιδιαίτερο και ταλαντούχο που αισθητικά δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τον σύγχρονο χαρακτήρα της εμπορικής ελληνικής τηλεόρασης, καταπιάνεται με το να πει μια ιστορία που επέλεξε μέσα από μία τηλεοπτική σειρά. Με φόντο τις Κάννες και τον "Χρυσό Φοίνικα" αλλά κυρίως τον ισχυρό χαρακτήρα του που βγαίνει απευθείας στη δουλειά του. Με τους δικούς του όρους, την προσωπική του οπτική απέναντι στα πράγματα και την κοινωνία, τις καταστάσεις και τις ισορροπίες. Έχει μια ποπ ματιά και έναν κανονικό προβληματισμό απέναντι σε καταστάσεις που λίγο πολύ αντιμετωπίζουμε όλοι μέσα στην κοινωνία τις τελευταίες δύο δεκαετίες που αποφάσισε να τον αποτυπώσει και στην τηλεόραση.
Δεν είναι όλα άσπρο/ μαύρο. Δεν είναι όλα δράμα.
Αυτό ακριβώς είναι το "Milky Way”. Μια σύγχρονη ιστορία ενηλικίωσης που αφορά υπέρμετρα την GenZ αλλά και τους Millenials. Αλλά ταυτόχρονα ακουμπά υπέρμετρα στους ανθρώπους που έφεραν στον κόσμο αυτές τις δύο γενιές πολιτισμένων ανθρώπων. Βλέποντας την ιστορία της 17χρονης Μαρίας στο απομακρυσμένο αυτό χωριό της Ελλάδας -που δεν είναι και ακριβώς Ελλάδα ούτε σε εικόνα ούτε σε αίσθηση, περισσότερο σαν να τους έχεις βάλει σε μία διαρκώς κινούμενη κάψουλα πάνω από τα βαλκάνια ένιωθα, μιας και αφορά περισσότερες από μία νοτιοευρωπαϊκές κοινωνίες- βλέπεις καθημερινούς ανθρώπους με προβλήματα, όνειρα, λίγα ή πολλά λεφτά, χιούμορ, έρωτα, κ@@λες, τα πάντα. Γιατί αυτό είναι να είσαι από 15 έως 45 σήμερα. Τα έχεις όλα αυτά μαζί και καλείσαι να επιβιώσεις. Το λένε ιστορία ενηλικίωσης, αλλά εγώ μεταφορικά θα πω ότι είναι μια ιστορία επιβίωσης. Το στοίχημα είναι να επιβιώσεις όπως ακριβώς επέλεξες να είσαι, όπου ακριβώς επέλεξαν να ζήσεις.
Στις λεπτομέρειες της σειράς, πρέπει να σου πω ότι η νεαρή πρωταγωνίστρια, Κορίννα Ντουλλάαρτ, τα σπάει. Ο Kωνσταντίνος Γεωργόπουλος παίζει απόλυτα φυσικά ενώ ο Ανδρέας Κωνσταντίνου αφήνει πίσω τον ρόλο του γοητευτικού πρωταγωνιστή και γίνεται ένας απίστευτα συμπαθής πατέρας. Τη Γιούλικα Σκαφιδά την εκτιμώ απεριόριστα, έτσι κι αλλιώς. Είναι βέβαια πολύ πρόσφατη η εμφάνισή της στις "Ψυχοκόρες" και στην "Παραλία", οπότε δεν ξέρω πού να την προτιμήσω. Θα ξεχωρίσω τον Νικολάκη Ζεγκίνογλου, που είναι εκπληκτικός με αυτόν τον γλυκό, συμπαθή και απλοϊκό τύπου που υποδύεται. Και επειδή σειρά χωρίς Μιχαήλ Ταμπακάκη δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια, κι εδώ σκάει και παίζει έναν μάλλον ανάλαφρο τύπο. Σας είπα, στο "Milky Way" ούτε το δράμα δεν είναι δράμα.
Το MEGA κάνει ένα ηχηρό τόλμημα με το "Milky Way”. Δεν είναι ρίσκο, μιλάμε για ένα αήττητο MEGA στη μυθοπλασία. Το "Milky Way” θα πάει καλά, έχει τα κανάλια επικοινωνίας το Μεγάλο Κανάλι να το επιβάλει στην αγορά. Και αν το επιβάλει στην αγορά, μπορεί να το επιβάλει και στο κοινό. Μπορεί και θα τα καταφέρει. Εδώ ξεκινά το δύσκολο κομμάτι της ιστορίας μας. Το κοινό του MEGA σήμερα βάλλεται. Από μια αισθητική σαπουνόπερας που είναι η "Γη της Ελιάς” μέχρι μια αισθητική blockbaster που είναι το "Maestro”.
Τι κάνει το "Milky Way” ανάμεσα; Τον δορυφόρο.
Ο Βασίλης Κεκάτος δείχνει στο κοινό μια τηλεόραση υψηλής αισθητικής και έντονου προβληματισμού. Είναι μια βατή ιστορία, αλλά όχι εύπεπτη. Με πολλή πλάκα, αλλά όχι αστεία. Πρέπει να έχεις κάνει βήματα μπροστά για να την παρακολουθήσεις, αν είσαι ο μέσος θεατής της ελληνικής τηλεόρασης. Τελευταίες στατιστικές λένε πως ο μέσος θεατής είναι 55 ετών. Σκεφτείτε το λίγο. Κάπου εδώ λοιπόν εξυπηρετεί κάπως η Vodafone TV. Αμέσως μετά τη μετάδοση κάθε επεισοδίου, το "Milky Way” θα είναι διαθέσιμο on demand στη Vodafone TV και αυτό είναι μια τεράσια σανίδα σωτηρίας. Η σειρά απευθύνεται κυρίως σε κοινό πλατφόρμας, δηλαδή κάτω των 40 ετών. Και καλώς ή κακώς η ιστορία αυτούς αφορά. Οπότε επιβαλλόταν η πλατφόρμα, η όποια πλατφόρμα.
Το ιδανικό σενάριο, αν βρισκόμασταν στο 2005, θα ήταν να καταφέρει το "Milky Way” να φέρει περισσότερους αριθμητικά θεατές στο MEGA και (γιατί όχι;) γενικώς στην ελεύθερη τηλεόραση. Όμως βρισκόμαστε στο 2023, το σημαντικό που μπορεί να κάνει το "Milky Way” είναι να φέρει το MEGA (ως πληροφορία, ως δημιουργό περιεχομένου) σε ένα κοινό πλατφόρμας που τα κανάλια δεν το αφορούν καν. Το επίτευγμα του "Milky Way” όταν παιχτεί (κάνει πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου στο MEGA) θα είναι να μάθει ένας παραπάνω θεατής πως το συντηρητικό MEGA, το Μεγάλο Κανάλι που έβλεπε ο παππούς αυτού του θεατή, της Ράνιας Τζίμα και του Πρετεντέρη, είναι τόσο απελευθερωμένο που μπορεί όχι απλά να βγάλει στον αέρα, αλλά να βάλει πλάτη ώστε να παραχθεί αυτή η σειρά στη χώρα μας. Μαθαίνουμε πια στη μεγάλη εικόνα ότι τηλεόραση και πλατφόρμα θα πρέπει πια να πηγαίνουν μαζί. Δεν μπορούν να επιβιώσουν ως ξεχωριστές μονάδες, αλλά ως συνεργαζόμενοι πόλοι του ίδιου κυκλώματος. Τα έλεγε ο Ζούλας για τη σχέση ΕΡΤ-ERTFLIX πριν μήνες, δεν δίναμε σημασία ιδιαίτερη.
Η μπανανόφλουδα με αυτές τις σειρές βρίσκεται στο εξής: αν αποτύχουν εμπορικά, κανείς ποτέ δεν θα ξαναδώσει σε ένα παιδί σαν τον Βασίλη να κάνει το όνειρό του τηλεοπτικό περιεχόμενο. Θα πρέπει να στηρίξουμε το "Milky Way” ώστε να συμβάλει και αυτό με τη σειρά στο άνοιγμα του δρόμου για μια καλύτερη και επιτέλους σύγχρονη τηλεόραση. Θα τα καταφέρει; Αυτό θα το δούμε.
Αν και είναι παραπάνω από εμφανές πως το "Milky Way” θα τα πάει υπέροχα. Στα μάτια αυτών που το αποδέχονται.
Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.
http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr