Ματούλα, με ποιο δικαίωμα;

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για το viral video με τη Ματούλα Ζαμάνη

ΓΡΑΦΕΙ: YUPIII TEAM

Για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, επειδή δεν θέλω να το παίζω Άγιος. Ούτε μου αρέσει η Ματούλα Ζαμάνη, ούτε φαν του ρεπερτορίου της είμαι (ναι, εγώ το "Μιλώ για σένα" το ξέρω από τον Αργυρό και το ακούω στις 5 το πρωί σε ελληνάδικα) και ούτε θα την αποθεώσω για τη "μαγκιά" της να πετάξει το μπλουζάκι της στο κοινό. Είμαι ένας απόλυτα στερεοτυπικός Έλληνας και δεν θα απολογηθώ για αυτό.

Από πότε όμως αυτό που δεν αρέσει σε εμένα δεν επιτρέπεται να συμβεί;

Το viral video από τη συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη, που κυρίως θυμάμαι από την "αρχαία" εμφάνισή της στο "Αλ Τσαντίρι" να τραγουδά εναλλακτικά το "Να τη χαίρεσαι" της Δέσποινας Βανδή, δεν είναι της αισθητικής μου, πώς να το κάνουμε τώρα; Αλλά άμα έτσι γούσταρε η γυναίκα, απευθυνόμενη στο κοινό που είχε πληρώσει για να τη δει επί σκηνής, γιατί όχι; Δεν ήρθε στη σκηνή του Fantasia να συστηθεί ως το νέο next best thing με αυτό το statement. Άλλωστε, η Ματούλα Ζαμάνη είναι τόσο established ως όνομα πια στον χώρο της που ο κόσμος που την ακολουθεί ξέρει ακριβώς ποια είναι και τι πρεσβεύει.

Μετά ήρθε το virality του video. Αφού πάνω κάτω το ίδιο κοινό είχε κάνει φύλλο και φτερό τα video της Μαρινέλλας από το Ηρώδειο, βρήκε καινούργιο κοσκινάκι. Αν δεν το έχετε παρακολουθήσει το έργο, η φάση του σχολιασμού κινείται μεταξύ του "τι θέλει αυτή η άπλυτη και γδύνεται" μέχρι το "ποια νομίζει πως είναι με τόσα κιλά;". Η απάντηση σε αυτά, ακόμα και από μένα που δεν συγκινήθηκα με το φεμινιστικό βιμπράτο της, ήταν "Είναι ο εαυτός της και γουστάρει". Γιατί αυτό ακριβώς κάνει, γουστάρει τη φάση της.

Μιας και η ίδια δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα -και σιγά μην το κάνει εδώ που τα λέμε- για να προλάβω ορισμένα σχόλια, θα πρέπει να επισημάνω πως αφού το έκανε επί σκηνής, δεν έχει κανένα λόγο να παραπονεθεί. Ό,τι γίνεται επί σκηνής, εφόσον δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση, δύναται να καταγραφεί ως καλλιτεχνικό έργο. Όχι; Αυτή ήταν η επιλογή της και για αυτή δέχθηκε κριτική. Προσέξτε: Αν δεν της άρεσε η κριτική, άλλου παπά ευαγγέλιο.

Για να μην μου πέφτετε απότομα από τα σύννεφα, σας θυμίζω πως τέτοια σκηνικά γίνονται σε πολλών ειδών συναυλίες. Εύκολα θυμάμαι τη Δέσποινα Βανδή να σκίζει το λευκό μπλουζάκι της στο θέατρο Βράχων και να μένει με ένα στραφταλιζέ σουτιέν, μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα είδα viral video να ακούγεται οπαδικό σύνθημα στη συναυλία του Ρουβά "Σάκη βγάλε το πουκάμισό σου. Συγκεντρώσου, συγκεντρώσου" ενώ σίγουρα έχω δει τον Πάνο Βλάχο να κάνει φινάλε στην "Τεχνόπολη" με six pack σε κοινή θέα τραγουδώντας ιδρωμένος "Ένα τυχαίο γεγονός", γιατί πάνω από όλα η επανάσταση αδέλφια.

Όμως εκεί, που όλα αυτά είναι eye candy, δεν μας ενοχλούσε τίποτα. Ίσα ίσα τα αποθεώναμε. Γιατί αυτοί είναι όμορφοι αψεγάδιαστοι άνθρωποι, σύμφωνοι με τα χιλιάδες στερεότυπα που κατάπιαμε μεγαλώνοντας σαν Έλληνες καλούληδες, παθιασμένοι και μπρουτάλ. Έτσι πάει, παιδιά. Εκεί που θέλουμε θαυμάζουμε και εκεί που θέλουμε κράζουμε.

Μην κοιτάτε που τα media και ίσως ένας μικρόκοσμος, στον οποίο κυκλοφορεί ένα το πολύ 20% του γενικού πληθυσμού που έχει ευαισθησίες και ψιλοανήκει ή παρασιτεί σε έναν χώρο δίπλα σε μια ψευτοκουλτουρέ ελίτ, σοκάρεται κάθε φορά που ακούγεται κάτι αυθεντικά στερεοτυπικό. Μην μασάτε, τίποτα δεν έχει αλλάξει συγκλονιστικά.

Και για να μη σας τα πολυλέω, όσο η Ματούλα Ζαμάνη είχε δικαίωμα να βγάλει τη μπλούζα της επί σκηνής και μπροστά σε κοινό με κάμερες, άλλο τόσο οι haters έχουν δικαίωμα να την κράξουν. Και η γη γυρίζει και η γη γυρίζει. Συνεχίστε τις ζωές σας, όντως αυτός ο κόσμος δύσκολα θα αλλάξει. Χωρίς Κεμάλ, αυτός ούτε πλευρό δεν άλλαξε, όχι να ξυπνήσει. Μη σας πω ότι για αυτούς τους λόγους δεν θα τον ξυπνήσει και κανείς.

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino