Follow us

Τι θα συμβεί στην τηλεόραση αν η Ελένη Μενεγάκη αποφασίσει κάτι νέο για την καριέρα της

Επιστρέφει στο πρωινό η Μενεγάκη; Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για τη viral φήμη της ημέρας

Yupiii TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ
Ελένη Μενεγάκη Rnew

Η φήμη της ημέρας φυσικά κουμπώνει με την Ελένη Μενεγάκη. Θα επιστρέψει άραγε στην πρωινή ζώνη; Είναι αυτή η μεγάλη απόφαση για το μέλλον της πορείας της στο MEGA; Από το οποίο είμαι παραπάνω από σίγουρος πως δεν πρόκειται να φύγει... Στην ουσία κανένας δεν ξέρει τι σκέφτεται, πέρα από την ίδια, το MEGA, άντε και τον Μάκη Παντζόπουλο. Σας προκαλώ να μου βρείτε έναν δημοσιογράφο τηλεοπτικού ρεπορτάζ που μπορεί να βγει και να πει "Μίλησα με την ίδια, μου είπε να μεταφέρω αυτό". Κανένας. Οπότε, όποιος και να λέει, ό,τι και να λέει, μεταφέρει πληροφορίες δεύτερης... γενιάς.

Για όποιον γνωρίζει καλά την Ελένη Μενεγάκη, ελάχιστοι άνθρωποι δηλαδή, κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο έως και μη συζητήσιμο. Θυμάμαι ακόμα την Κατερίνα Ζαρίφη, προ λίγων εβδομάδων, να γελά στο ενδεχόμενο της μετακίνησης της "Ελένης" στην πρωινή ζώνη. Αντιλαμβάνομαι το σκέλος της πρότασης ως πιθανή επιλογή, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την εκτέλεσή της. Και πολλές φορές δεν βγαίνουν και οι "ειδήσεις" όπως προκύπτουν. Σεναριακά, εγώ εντοπίζω αστοχίες δηλαδή. Αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση...

Πάμε όμως να δούμε γιατί "δεν βγαίνουν τα κουκιά", στο σενάριο η Ελένη Μενεγάκη να επιστρέψει στην πρωινή ζώνη.

Η συγκεκριμένη παρουσιάστρια είναι το πιο ακριβοπληρωμένο πρόσωπο στην ελληνική τηλεόραση, κακά τα ψέματα κοστίζει πολύ να την έχεις στο δυναμικό σου. Και μάλιστα δεν είναι η πιο ακριβοπληρωμένη μεταξύ ακριβοπληρωμένων, μιλάμε για ανθρώπους με μεγάλες απολαβές και την Carrera της τηλεοπτικής αγοράς. A Porsche with no brakes, όπως έλεγε και το τραγούδι της αποχώρησής της από τον Alpha. Τι σημαίνει αυτό; Πως η πιο ακριβή μετοχή ενός σταθμού θα μπει στη ζώνη που μπορεί να φέρει το μεγαλύτερο δυνατό έσοδο... Δεδομένου πως η Ελένη Μενεγάκη δεν είναι μια γυναίκα που μπορεί να μπει στο prime time, αναζητάς το πιο μεγάλο περιθώριο εσόδου.

Η πρωινή ζώνη, ακόμα και η ψυχαγωγική, είναι μια ζώνη τεράστιου ανταγωνισμού και σημαντικά λιγότερων θεατών. Πολλές φορές το 15% στην πρωινή ζώνη ισούται με ένα 9% στη μεσημεριανή, σε απόλυτο αριθμό θεατών. Αντιλαμβάνομαι πως Others -δηλαδή πλατφόρμες και άλλου τύπου θεάματα- δεν υπάρχουν με τεράστια ποσοστά (λόγου χάρη άνω του 40%) στην πρωινή ζώνη, που ακόμα ορίζεται ως ζώνη πληροφορίας, αλλά και πάλι μιλάμε για σύγκρουση γιγάντων. Με μία πρώτη σκέψη, οποιοσδήποτε μπει στην πρωινή ζώνη την ερχόμενη ζώνη θα έχει να αντιμετωπίσει τον Γιώργο Λιάγκα, την Κατερίνα Καινούργιου, την Ελένη Χατζίδου και τον Ετεοκλή Παύλου, πιθανότατα τη Φαίη Σκορδά (που εδώ ανοίγει μεγάλη συζήτηση αν υπάρχει λόγος να αρνηθεί μια πιθανή μετακίνηση στη μεσημεριανή ζώνη χωρίς τη Μενεγάκη απέναντι), τη Ζήνα Κουτσελίνη, το πρωινό του OPEN πιθανότατα με την Ελένη Τσολάκη και φυσικά το πρωινό πρόγραμμα της ΕΡΤ1, εν προκειμένω με τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη Μελιτά. Στο ενδεχόμενο νέας πρότασης από το MEGA, προφανώς και αποσύρονται οι δύο προηγούμενες, δηλαδή η Ελεονώρα Μελέτη και η Δανάη Μπάρκα. Αλλά αρκεί άραγε μόνο αυτό; Πολλές ζωντανές εκπομπές, ακραία ανταγωνιστικές, με δυνατό "γυναικείο" περιεχόμενο και άγνωστο περιθώριο νέων παικτών στην υπόθεση.

Φυσικά η διαφημιστική αγορά εξακολουθεί να λατρεύει την Ελένη Μενεγάκη. Τηλεοπτικά υπάρχουν προϊόντα που θα την επέλεγαν ακόμα και αν υπήρχαν εκατοντάδες διαφημιστικές επιλογές για τη συγκεκριμένη ώρα. Αν γίνει ένα τέτοιο ματ στη σκακιέρα, όλα θα είναι διαφορετικά στην αγορά. Ωστόσο, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να γίνει κάτι τέτοιο. Το αποτέλεσμα είμαι περισσότερο από σίγουρος πως θα είναι πάνω κάτω το ίδιο.

Αν η Ελένη Μενεγάκη πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην πρωινή ζώνη, ειδικά δεδομένων των φετινών συνθηκών, μιλάμε για τη μητέρα των τηλεοπτικών μαχών. Κάτι σαν τη μάχη στο DUNE για τη θέση του Αυτοκράτορα. Καλό κουράγιο, κυρίως στους θεατές. Η Ελένη Μενεγάκη ξέρουμε τι εκπομπές κάνει, δεν έχω καμία αμφιβολία για το περιεχόμενο. Για την ανουσιότητα που θα δούμε από όλους όσοι προσπαθήσουν να την παίξουν στα ίσια στο lifestyle content τρέμω. Θα δούμε, προχωράμε.

Και για να λέμε την αλήθεια όλα όσα ετοιμάζει η Ελένη Μενεγάκη είναι απόρρητα. Μιλάμε για το μέλλον της καριέρας της στην επιχειρηματική εξίσωση των εγχώριων media και όχι για την εκπομπή της επόμενης σεζόν, δεν σκέφτεται τόσο "κοντά”. Όλα όσα ακούγονται είναι διαρροές συγκεκριμένων πλευρών, που μπορεί και να μην μεταδίδουν την αλήθεια. Οι προτάσεις και τα ενδεχόμενα αποτελούν σκέψεις και κομμάτια ενός puzzle σε ένα πολύ αισιόδοξο brainstorming μεταξύ στελεχών προγράμματος, εμπορικού, ακόμα και της ίδιας. Οι τελικές αποφάσεις όμως μπορούν να ανατρέψουν κάθε πιθανότητα, ακόμα και των θερμότερων υποστηρικτών.

Και τελικά γιατί διαβάζουμε τόσες φήμες για το τηλεοπτικό της μέλλον; Σαφέστατα επειδή αυτό ως είδηση πουλάει. Το λυπηρό για μια μερίδα των media είναι πως αυτό γίνεται με διάθεση αποκαθήλωσης. Όσο υπάρχει η τεράστια προσμονή για σταύρωση και αποκαθήλωση ενός επιτυχημένου brand ή προσώπου, τόσο φουντώνουν τα σενάρια για το... τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα.

Και στο παγκόσμιο στερέωμα μάλιστα υπάρχει αυτή η τάση. Ελλείψει σταρ στον καλλιτεχνικό χώρο στην Ελλάδα, η παγκόσμια τάση για φήμες και viral facts που οδηγούν σε ένα αόρατο cancel culture προσεγγίζει τα άτομα της τηλεόρασης και μόνο. Το φαινόμενο αυτό αγγίζει συνήθως τους πλέον επιτυχημένους, γιατί μόνο αυτούς δεν μπορείς να τους κρίνεις από τα ασήμαντα. Θυμηθείτε τι συνέβη με τη Madonna τα τελευταία δύο χρόνια. Αναλογιστείτε τι έχει γραφτεί για τη Britney, επίσης τα τελευταία χρόνια. Άνθρωποι ολοφάνερα πετυχημένοι κρίνονται για πάσης φύσεως άλλους λόγους, μα όχι για την ίδια τους την καριέρα. Ακριβώς επειδή σε αυτή δεν χωρά αμφισβήτηση. Όπως αμφισβητήθηκε η δυναμική μιας παγκόσμιας περιοδείας μίας σταρ, ενώ εντέλει παρέμεινε sold out, έτσι και τώρα η Ελένη Μενεγάκη γίνεται αποδέκτης φημών, επειδή υπάρχει μια κάποια επικαιρότητα για τη συμφωνία της με το κανάλι που συνεργάζεται.

Ποιος ωφελείται άραγε από όλο αυτό; Ποιος μπορεί να έχει ρεαλιστικό κέρδος από την οργανωμένη "επίθεση" εναντίον ενός καθαρού επαγγελματικού προφίλ ενός brand; Και τελικά τι μπορεί να "πάθει" στα μάτια του κοινού ένας τόσο επιτυχημένος άνθρωπος, όπως λόγου χάρη η Ελένη, από τη συνεχή διαρροή φημών; Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των φημών είναι η υποκινούμενη φθορά ενός προσώπου στην αγορά.

Αυτός είναι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων γρίφος της τηλεκριτικής, που θα ήταν ασφαλές να τον λύσουμε όταν δεν θα θίγονται πραγματικά άνθρωποι και καταστάσεις. Θα αργήσουμε, αλλά θα το απαντήσουμε και αυτό.

Τι θα συμβεί στην τηλεόραση αν η Ελένη Μενεγάκη αποφασίσει κάτι νέο για την καριέρα της

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr

Διαβάστε Ακόμα