Follow us

Τζέλα, απολογήσου

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος γράφει για την πρεμιέρα της σειράς "Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα"

Yupiii TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ
Η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα

Όταν ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου ανακοίνωσαν τη συνεργασία με τον Alpha αντιλήφθηκα ότι η ιδέα τους ήταν τολμηρή. Κυρίως επειδή ξέρω πόσο στερεοτυπικά στην κωμωδία είναι τα κανάλια πια. Ο Alpha με τις επιλογές του τα τελευταία χρόνια, ειδικά με τους "Φόνους στο Καμπαναριό", απέδειξε πως δίνει χώρο και σε πιο πρωτότυπα τηλεοπτικά προϊόντα.

Και εγένετο "Τζέλα". Η "Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα", όπως καταλαβαίνετε, έχει άμεση σχέση με την ταινία "Το κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο" και την iconic ηρωίδα που υποδύθηκε μοναδικά η Μίρκα Παπακωνσταντίνου,το 2001. 23 χρόνια μετά λοιπόν η διάθεση της ταινίας, που σατίριζε τα κλισέ των κλασικών ελληνικών ταινιών, μεταφέρθηκε στην ελληνική τηλεόραση δημιουργώντας μια σουρεάλ παρωδία των περισσοτέρων τηλεοπτικών σειρών που είδαμε τα τελευταία χρόνια.

Πέρα από κάποια πολύ mainstream ονόματα στους κεντρικούς ρόλους, όπως η Χρύσα Ρώπα, η Καίτη Κωνσταντίνου και η Μαρία Λεκάκη, θα έλεγε κανείς πως οι Ρέππας και Παπαθανασίου θέλησαν να συστήσουν ένα off Βroadway καστ στο κοινό, αυτή τη φορά. Ηθοποιοί που είτε τους γνωρίζουμε καλά, όπως ο Αντώνης Λουδάρος, είτε τους μάθαμε τελευταία όπως η Νίκη Λάμη και ο Ιωάννης Απέργης. Όλοι ένας κι ένας, να σκίζουν τους ήρωες που τους έγραψαν οι συγγραφείς με υποδειγματικό τρόπο. Αστέρι της ιστορίας βέβαια εγώ θα πω ότι είναι η Βάσω Γουλιελμάκη, που με τις μούτες και τον ιδιαίτερο τρόπο της απογειώνει το καλογραμμένο κείμενο που της δώθηκε.

Η "Τζέλα" τα είχε όλα! Κέφι, τραγούδι, ατάκες, όμορφους πρωταγωνιστές, σπαρταριστές ιστορίες, επίκαιρες αναφορές αλλά και άβολα αστεία, τελείως μη πολιτικώς ορθά, που απολάμβανα μέχρι τελευταίας ατάκας. Μεγάλο όπλο της σειράς και τα πρωτότυπα τραγούδια σε μουσική Γιώργου Θεοφάνους και στίχους Αφροδίτης Μάνου που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα επιθεώρησης καθώς ως θεατής αντιλαμβάνεσαι κάθε σκηνή της σειράς σαν να τελειώνει ένα ακόμα καλογραμμένο θεατρικό νούμερο με έξυπνο, ραφιναρισμένο χιούμορ.

Ακριβώς όπως η ταινία, έτσι και η "Τζέλα" δεν έχει πλάκα, έχει χιούμορ. Το καυστικό αστείο των Ρέππα- Παπαθανασίου δεν έρχεται σερβιρισμένο σε πιάτο με μαχαιροπήρουνο, είναι τόσο ευφυές που προκύπτει πίσω από τις λέξεις και τα νοήματα. Πρέπει να αντιληφθείς πως πίσω από το "Μυρσήνη Ορθόβυζη" κρύβεται η σουρεάλ αποδόμησης της αισθησιακής ντάμας των "Άγριων Μελισσών" αλλά και της Καλλιόπης του "Σασμού". Ακριβώς όπως οι καλύτερες, παλαιότερες σειρές των Ρέππα- Παπαθανασίου, τα αστεία βγαίνουν από τις νοηματικές ακολουθίες και όχι από ένα εύπεπτο κείμενο. Ούτε στις "Τρεις Χάριτες" γελάς μονομιάς, ούτε στο "Δις Εξαμαρτείν".

Τολμώ να παραδεχθώ πως ο Σπύρος Πούλης, ένας από τους όχι και τόσο αγαπημένους μου ηθοποιούς, στη "Τζέλα" δίνει ρέστα ως ερωτιάρης και επικίνδυνος Πούλος (είναι το επίθετό του στη σειρά) ενώ και η Τζένη Διαγούπη κάνει ένα δυνατό come back με έναν ρόλο που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητος, ειδικά στη σκηνή που προσεύχεται τραγουδώντας το soundtrack του "Μαύρου Ρόδου".

Εν ολίγοις, "η Κατάρα της Τζέλας Δελαφράγκα" είναι μία άρτια κωμωδία πρώτης γραμμής, ευρείας απήχησης στο κοινό, με βαθύ και καυστικό σχολιαστικό χιούμορ για όλη την κλισέ εικόνα της μικρής οθόνης. Όποιος αναζητούσε ένα νέο "Παρά πέντε", ή έστω μια ακόμα κωμωδία όπως οι "Συμπέθεροι", δεν θα το βρει εδώ. Εδώ θα βρεις μια σειρά φτιαγμένη ακριβώς με το ίδιο καυστικό τρόπο σκέψης που γράφτηκε το "Κλάμα". Για αυτό και στο τρέιλερ αναφέρεται "Αν σου άρεσε το Κλάμα". Δεν είναι πληροφορία, είναι προϋπόθεση.

O κόσμος -ευτυχώς- δεν είναι το twitter. Και έδειξε την τεράστια απήχηση της σειράς. Το 26% της πρεμιέρας οριακά είναι ποσοστό ρεκόρ για σειρά τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Καλή επιτυχία, Τζέλα!

Υ.Γ. Περιμένω να μάθω γιατί το Τζέλα Δ δεν είχε φουγάρα.

Τζέλα, απολογήσου

Σε κάθε περίπτωση, τα social media μου για κουβεντούλα, ιδέες και προτάσεις είναι στη διάθεσή σας.

http://instagram.com/sirconstantino
https://www.facebook.com/constantinos.antonatos
https://twitter.com/SirConstantino

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο yupiii.gr